Eerder hadden we jullie op de hoogte gesteld dat deze wet vanaf 1 juli 2022 definitief in werking is getreden.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer

Fiscale oudedagreserve
Heb je een fiscale oudedagsreserve (FOR)?  Vanaf 2023 kan je geen oudedagsreserve meer opbouwen en de oudedagsreserve die je tot en met 31 december 2022 hebt opgebouwd, komt in 2023 in 1 keer vrij. U betaalt dan gelijk belasting over dit bedrag.

Ondernemers kunnen met de oudedagreserve een deel van de winst reserveren voor een oudedagvoorziening. Hierdoor betalen ze het jaar dat ze het deel van de winst reserveren minder inkomstenbelasting. Wordt de oudedagsreserve niet gebruikt voor een lijfrente die aan de voorwaarden voldoet? Dan moeten ondernemers de inkomstenbelasting alsnog betalen.

Deze afschaffing zorgt voor meer gelijke belasting van werknemers, ondernemers en aandeelhouders.

Het is dus belangrijk dat je checkt bij je boekhouder of hij überhaupt FOR heeft gereserveerd op de balans? Zo ja…hoeveel is dat? En heb je dit bedrag ook daadwerkelijk opzij gezet in een lijfrente/spaarrekening? Zo ja, geen probleem.

Zo nee, dan heb je 2 keuzes:

  1. óf je koopt van dat bedrag alsnog een lijfrente of stort het op een toekomstspaarrekening
  2. óf je besluit niks te doen, dan komt dit bedrag in 2023 als extra bedrag bovenop je winst waardoor je hierover inkomstenbelasting betaalt.


De inkomstenbelasting
De inkomstenbelasting in schrijf 1 (€ 69.399 ) gaat naar beneden van 37,07% naar 36,93%.

Zelfstandigenaftrek
De afbouw van de zelfstandigenaftrek wordt versnel. Eerder was afgesproken om de aftrek in 2030 verder terug te brengen tot € 1.200 in 2030. Bij het versneld afbouwen wordt de zelfstandigenaftrek al in 2026 teruggebracht tot € 1.200 en in 2027 verder verlaagd naar € 900.

Doel: kleinere belastingverschillen tussen werknemers en zelfstandigen

Met deze maatregel worden de verschillen in fiscale behandeling tussen werknemers en zelfstandigen (ondernemers voor de inkomstenbelasting) kleiner. Zo wil het kabinet de arbeidsmarkt meer in balans brengen.

Arbeidskorting
De arbeidskorting wordt verhoogd. Dat is een voordeel voor iedereen die werkt. De meeste zelfstandigen gaan er volgend jaar per saldo op vooruit.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Het kabinet wil dat straks alle zelfstandigen verplicht verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid. Dit is afgesproken in het pensioenakkoord.

Zelfstandigen moeten straks een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebben. Met een verzekeringsplicht voor zelfstandigen zijn straks alle werkenden beschermd tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Met een verplichte verzekering worden ook kosten en risico’s voor de samenleving kleiner.

Het Integraal ZorgAkkoord
In de definitieve versie van het Integraal ZorgAkkoord (IZA) is defintief gepubliceerd op prinjesdag.

In het concept werden er al maatregelen tegen de zzp’ers aangekondigd om de groei van zzp’ers tegen te gaan. Lees hier met welke ontwikkelingen je komende jaren te maken krijgt.

https://www.zzp-erindezorg.nl/blog/dit-zijn-de-5-trends-om-de-groei-van-zzpers-in-de-zorg-te-beperken